Raid, RuslanMurumaa, LeaPae, Liis Anette2021-06-012021-06-012031-05-17https://dspace.tktk.ee/handle/20.500.12863/3511Käesoleva lõputöö pikaajaline eesmärk on ettevõttele AS Balsnack International Holding toiduohutuse sertifikaadi FSSC 22000 omistamine. Töö lühiajaline eesmärk on sertifikaadi saamiseks vajalike muudatuste planeerimine ning läbiviimine. FSSC (Food Safety System Certification) 22000 süsteem loodi andmaks toiduainetööstustele ISO-põhise toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaati, mida tunnustab ülemaailmne toiduohutuse algatus (Global Food Safety Initiative ehk GFSI). Toiduohutuse sertifikaat annab ettevõtetele ja tarbijatele usalduse ettevõtte toodete ohutuse suhtes. Sertifikaadis määratletud nõuete eesmärk on viia ettevõtte protsessid vastavusse rahvusvahelistele toiduainetööstustele seatud nõuetele toiduohutuse ohjes ja minimeerimises. [1], [2] Autori püstitatud uurimisküsimused said vastused. Ettevõtte protsessid ei vastanud sajaprotsendiliselt sertifikaadis esitatud nõuetele ning viidi läbi parendustegevusi ja muudatusi, mis kajastuvad põhjalikumalt lõputöö sisus. Ettevõttes viidi läbi muudatusi töötajate hügieeni osas (käte pesu, proovide võtmine), toiduohutuse osas (masinate pesujuhendid, 6S rakendamine töökohtadel, töövahendite markeerimine) ning seiramises (uuendatud seirelehed, ajakohased tootekaardid). Kõiki plaanitud parendustegevusi kahjuks ei õnnestunud lõputöö valmimise perioodil täide viia ning mõned suuremaid kulutusi vajavad muudatused planeeriti aasta teise poolde. Siiski on hea tõdeda, et muutatusettepanekud võeti arvesse ning nende teostamiseks on koostatud ajakava. Lihtsamad muudatused aga õnnestus läbi viia ning ka edukalt juurutada. Ajalise ja mahulise piirangu tõttu kajastati töös väikest osa läbi viidud muudatustest ning ei olnud võimalik käsitleda kogu sertifitseerimisprotsessi. Töös käistletud temaatika vajab edasist süvitsiminevat käsitlust, mis antud lõputöö ajalise ja mahulise piiratuse tõttu ei olnud võimalik.The title of the thesis is the following – „Preparations for FSSC 22000 certificate in Company Balsnack Inetrnational Holding AS“. The long-term goal of this thesis is to award the food safety certificate FSSC 22000 to AS Balsnack International Holding. The short-term goal is to plan and carry out the changes necessary changes in order to obtain the certificate. The FSSC 22000 System was designed to provide companies in the food industry with an ISO-based food safety management system certification that is recognized by the Global Food Safety Initiative (GFSI). Recognition by GFSI provides worldwide recognition and acceptance by food manufacturers and retailers. The purpose of the requirements defined in the certificate is to bring the company’s processes in line with the requirements set for the international food industry in controlling and minimizing food safety. [1], [2] The research questions raised by the author were answered. The company's processes did not fully comply with the requirements set out in the certificate, therefore improvement activities and changes were carried out, which are more thoroughly reflected in the content of the dissertation. Changes were made in the company's hygiene (handwashing behaviors, hand hygiene analyses), food safety (washing instructions for machines, application of 6S in the workplace, marking of tools) and monitoring (updated monitoring sheets, up-to-date product cards). Unfortunately, not all the planned improvement activities could be completed during the period of the dissertation, and some changes requiring higher expenses were planned for the second half of the year. However, it is good to note that the amendments have been taken into account and will hopefully be implemented. A timetable has been set for their further implementation. However, simpler changes were managed and seems to be successfully carried out. Due to the time and volume constraints, a small part of the changes was reflected in the thesis and it was not possible to cover the whole certification process. The topic could be further developed in a more in-depth master's thesis.etTTK Subject Categories::Majandus and ärijuhtimine::TootmisjuhtimineTootmine ja tootmiskorraldusEttevalmistused FSSC 22000 sertifikaadiks ettevõttes Balsnack International Holding ASPreparations for FSSC 22000 Certificate in Company Balsnack International Holding ASlõputöö